Tidak dinafikan, filem tempatan bertemakan kanak-kanak boleh dikatakan agak kurang dihasilkan untuk penonton. Bagaimanapun, ia bukan penghalang buat syarikat produksi Wandet Film Production untuk menghasilkan sebuah filem genre sedemikian.
Apa yang menariknya, filem diberi judul Masuk Jawi itu mengangkat kisah karenah dan kekecohan kanak-kanak yang akan menjalani proses berkhatan.
Penerbit filem, Wan Mahadir atau lebih sinonim dengan Pak Wan berkata, idea untuk menghasilkan filem berkenaan tercetus apabila mereka ingin mengembalikan nostalgia penonton sewaktu kanak-kanak.
“Memang tidak banyak drama atau filem yang memaparkan kisah nostalgia yang cukup dekat dengan hati penonton.
“Apatah lagi, proses berkhatan ini akan dilalui oleh semua kanak-kanak terutamanya lelaki dengan pelbagai ragam dan kami rasa ia satu kisah yang menarik untuk dipaparkan,” ujarnya.
Selain itu, jelas Pak Wan, filem berkenaan juga memaparkan majlis dan cara berkhatan mengikut adat tradisi lama yang dikenali sebagai ‘Masuk Jawi’.
Masuk Jawi mengisahkan ragam tiga sahabat iaitu Tat, Ery dan Shamim yang sudah empat kali melarikan diri daripada proses berkhatan.
Pelbagai helah telah dilakukan oleh tiga sekawan ini semata-mata untuk melarikan diri daripada berkhatan dengan pelbagai ragam sehingga menyebabkan huru hara dalam kalangan penduduk kampung.
Diarahkan oleh Che Mie, Masuk Jawi menampilkan barisan pelakon seperti Zainol Ismail, Fendi Seman, Zul Ghani, Amirul Rahman, Muhammad Daffie, Muhammad Haziman, Cik Hawa Fasha, Fiesha Sha, Nur Hanim, Anne Adorra, S. Azali dan Ropie.
Mengenai pemilihan para pelakon pula, Pak Wan memberitahu pihaknya turut membuat sesi ujibakat untuk membintangi filem berkenaan.
“Untuk filem ini kami memang mengutamakan bakat-bakat baru serta turut dibarisi pelakon yang lebih berpengalaman seperti Ropie, Fendi Seman dan Zainol Ismail.
“Kebanyakan pelakon yang dipilih juga berasal dari Kedah memandangkan 100 peratus dialognya menggunakan loghat utara,” jelasnya yang menyatakan lokasi penggambaran dibuat di sekitar Jitra, Kedah.
Berkenaan kos pula, Pak Wan menjelaskan keseluruhan kos untuk filem sulung terbitan syarikat berkenaan menelan belanja sebanyak RM350,000.
Masuk Jawi akan berada di Pawagam Rumah Anda, Astro First bermula 17 Jun 2021. Untuk melanggan, sila ke saluran 480 atau boleh juga boleh distrim di Astro Go atau On Demand.