Sunday, September 24, 2023

Zulin Aziz Dituduh Perli Siti Nordiana?

Penyanyi, Zulin Aziz meluahkan rasa kecewa kerana statement-nya disalah ertikan. Menerusi posting tersebut, Zulin menjelaskan ada pihak yang cuba memfitnah dirinya. Seakan-akan ada pihak...
More

  Terkini

  Masuk Jawi Papar Ragam Kanak-Kanak Takut Berkhatan

  Tidak dinafikan, filem tempatan bertemakan kanak-kanak boleh dikatakan agak kurang dihasilkan untuk penonton. Bagaimanapun, ia bukan penghalang buat syarikat produksi Wandet Film Production untuk menghasilkan sebuah filem genre sedemikian.

  Apa yang menariknya, filem diberi judul Masuk Jawi itu mengangkat kisah karenah dan kekecohan kanak-kanak yang akan menjalani proses berkhatan.

  Kisah tiga kanak-kanak yang cuba lari daripada disunatkan.

  Penerbit filem, Wan Mahadir atau lebih sinonim dengan Pak Wan berkata, idea untuk menghasilkan filem berkenaan tercetus apabila mereka ingin mengembalikan nostalgia penonton sewaktu kanak-kanak.

  “Memang tidak banyak drama atau filem yang memaparkan kisah nostalgia yang cukup dekat dengan hati penonton.

  “Apatah lagi, proses berkhatan ini akan dilalui oleh semua kanak-kanak terutamanya lelaki dengan pelbagai ragam dan kami rasa ia satu kisah yang menarik untuk dipaparkan,” ujarnya.

  Proses penggambaran dijalankan di kedah.

  Selain itu, jelas Pak Wan, filem berkenaan juga memaparkan majlis dan cara berkhatan mengikut adat tradisi lama yang dikenali sebagai ‘Masuk Jawi’.

  Masuk Jawi mengisahkan ragam tiga sahabat iaitu Tat, Ery dan Shamim yang sudah empat kali melarikan diri daripada proses berkhatan.

  Pelbagai helah telah dilakukan oleh tiga sekawan ini semata-mata untuk melarikan diri daripada berkhatan dengan pelbagai ragam sehingga menyebabkan huru hara dalam kalangan penduduk kampung.

  Pelbagai ragam dapat disaksikan menerusi Masuk Jawi.

  Diarahkan oleh Che Mie, Masuk Jawi menampilkan barisan pelakon seperti Zainol Ismail, Fendi Seman, Zul Ghani, Amirul Rahman, Muhammad Daffie, Muhammad Haziman, Cik Hawa Fasha, Fiesha Sha, Nur Hanim, Anne Adorra, S. Azali dan Ropie.

  Mengenai pemilihan para pelakon pula, Pak Wan memberitahu pihaknya turut membuat sesi ujibakat untuk membintangi filem berkenaan.

  “Untuk filem ini kami memang mengutamakan bakat-bakat baru serta turut dibarisi pelakon yang lebih berpengalaman seperti Ropie, Fendi Seman dan Zainol Ismail.

  Penampilan pelakon senior juga menceriakan filem ini.

  “Kebanyakan pelakon yang dipilih juga berasal dari Kedah memandangkan 100 peratus dialognya menggunakan loghat utara,” jelasnya yang menyatakan lokasi penggambaran dibuat di sekitar Jitra, Kedah.

  Berkenaan kos pula, Pak Wan menjelaskan keseluruhan kos untuk filem sulung terbitan syarikat berkenaan menelan belanja sebanyak RM350,000.

  Masuk Jawi akan berada di Pawagam Rumah Anda, Astro First bermula 17 Jun 2021. Untuk melanggan, sila ke saluran 480 atau boleh juga boleh distrim di Astro Go atau On Demand.

  Latest Posts

  Gosip

  Zarina Anjoulie Dan Zoey Rahman Bercinta?

  Sejak kebelakangan ini, selebriti kontroversi, Zarina Anjoulie dilihat agak akrab dengan pelakon dan usahawan berwajah jambu iaitu Zoey Rahman. Mereka berdua dilihat sering berbual bersama...

  Positif Ganja, Bekas Ratu Cantik Tumbuk Polis?

  Bekas ratu cantik negara ditahan oleh pihak berkuasa selepas menumbuk anggota polis dan merempuh sekatan jalan raya (SJR) di Lebuhraya Persekutuan hari ini. Memetik laporan...

  Selebriti Wanita Popular Ditahan Polis, Sangkut Ujian Air Kencing?

  Selebriti media sosial yang dulunya seorang pelakon ditahan selepas didapati positif dadah jenis methamphetamine dalam serbuan di sebuah rumah di Kampung Chalet Nilai, Negeri...

  Suhaimi Saad Letak Jawatan Sebagai Penyanyi Nasyid

  Selebriti kontroversi, Suhaimi Saad yang merupakan bekas ahli kumpulan nasyid, In team hari ini mengumumkan meletak jawatan sebagai penyanyi nasyid. Suhaimi telah membuat pengumuman itu...

  Sufie Nak Jual Audi Miliknya Kerana Terlalu Susah Jaga?

  Bagi yang mengikuti penyanyi kelahiran Singapura, Sufie Rashid, 30, di Instagram, pasti menyedari tentang pengumuman untuk menjual kereta jenis Audi S5 yang baru tiga...